Šumivá vína
Šumivá vína se vyrábí prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína.
Druhotné kvašení spočívá v tom, že oxid uhličitý vzniká přidáním tzv. tirážního likéru (směsí vína, třtinového cukru a kvasinek) do prvotně zkvašeného vína. Toto probíhá buď v láhvi (šampaňská metoda) nebo v nerezovém tanku (metoda charmat). Po stanovené době kvašení se do sektu přidá tzv. expediční likér (směs vína, síry a třtinového cukru), který právě na základě množství cukru rozhodne o chuťovém charakteru šumivého vína.
Rozdělení šumivých vín podle jakosti:
Jakostní šumivé víno - sekt
Vyrábí se z tuzemských či zahraničních hroznů splňujících podmínky pro výrobu jakostních vín. Druhotné kvašení v lahvi probíhá 9 měsíců, v tanku 2 měsíce, obsah alkoholu činí 10% obj. a tlak oxidu uhličitého je 0,35 MPa.
Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o.
Představuje sekt, jehož výroba se uskutečnila ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla sklizeň hroznů. Vína musí zrát 9 měsíců v lahvi nebo 6 měsíců v tanku.
Pěstitelský sekt
Představuje sekt stanovené oblasti, jehož výroba probíhá u jednoho pěstitele.
Aromatické jakostní šumivé víno
Proces výroby je založen pouze na prvotním kvašení kupáže, přičemž oxid uhličitý zůstává ve víně a není tak třeba přidávat tirážní likér, jak je tomu v případě šumivých vín vznikajících druhotným kvašením.
Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - aromatický sekt s.o.
Představuje aromatické jakostní šumivé víno, jehož výroba se uskutečnila ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla sklizeň hroznů.
Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:
Brut nature (přírodně suché)
Obsahuje max. 3 g cukru na 1 litr, po druhotném kvašení nesmí být přidán žádný cukr.
Do této skupiny patří v poslední době oblíbené a zvláště v Champagne vyráběné sekty v kategorii "BRUT ZERO"
Extra brut (zvláště suché)
Obsahuje max. 6 g cukru na 1 litr.
Brut (tvrdé)
Obsahuje max. 12 g cukru na 1 litr.
Extra dry (zvláště suché)
Obsahuje 12 - 17 g cukru na 1 litr.
Sec (suché)
Obsahuje 17 - 32 g cukru na 1 litr.
Demi-sec (polosuché)
Obsahuje 33 - 50 g cukru na 1 litr.
Doux (sladké)
Obsahuje více než 50 g cukru na 1 litr.
Rozdělení šumivých vín podle perlivosti:
Cremonte (málo šumivé)
Mouseux (středně šumivé)
Grande Mouseux (silně šumivé)
Perlivá vína
Perlivá vína se vyrábí ze stolních či jakostních vín a jsou uměle sycena oxidem uhličitým. Tlak v lahvi činí 0,1 - 0,25 MPa. Tato vína musí obsahovat nejméně 7% obj. alkoholu a nesmí být označována jako šumivé víno nebo sekt. Jsou to vína svěží a dobře pitelná, avšak oproti šumivým vínům vyrobeným druhotným kvašením vykazují kratší a hrubší perlení.
Jakostní perlivé víno se vyrábí z hroznů splňujících podmínky pro výrobu jakostních vín ve stejné vinařské oblasti, kde proběhla jejich sklizeň.